Beheersplan
Het beheersplan dient als basis voor het opstellen en bijhouden van een logboek. In het logboek wordt aangetekend wie wanneer welke maatregel heeft genomen. Tevens wordt aangegeven hoe gewaarborgd is dat het beheersplan actueel blijft en hoe bijvoorbeeld aanpassingen van de voorziening of wijzigingen in het gebruik worden verwerkt.
Groeifactoren
Legionella groeit indien er aan een aantal factoren wordt voldaan. Door deze factoren te beïnvloeden kan groei worden voorkomen of beperkt:
Beheermaatregelen
Bovengenoemde groeifactoren kunnen worden beïnvloed door bijvoorbeeld:
Bij keuze voor maatregelen is de zogenoemde Ladder van IenM van toepassing:
-
Thermische, fysisch en fotochemisch;
-
Elektrochemisch beheer;
-
Toevoeging chemicaliën.
Voor uitvoering van maatregelen vanaf de derde trede is een speciale toelating of vergunning nodig, de zogenaamde Ctgb-goedkeuring.
Monstername
Voor de aangewezen collectieve installaties geldt een wettelijke verplichting om minimaal iedere 6 maanden op een aantal meetpunten monsters te laten nemen en analyseren conform NEN 6265 “Water – Detectie en telling van Legionella“. Monstername en analyse moet gebeuren door daartoe geaccrediteerde bedrijven.
Het aantal meetpunten is afhankelijk van het aantal tappunten in de installatie, met een minimum van 2.
Voor installaties die onder de zorgplicht vallen geldt geen wettelijke eis tot monstername en analyse. Niettemin kan dit wel worden opgenomen in het beheersplan indien er onvoldoende vertrouwen is in de juistheid van de risicoanalyse (bijvoorbeeld bij zeer ingewikkelde installaties) of in de betrouwbaarheid van de beheermaatregelen.
Acties na overschrijding
Met in werking treding van het Drinkwaterbesluit is de waarde waarbij de VROM-inspectie moet worden ingelicht verhoogd van 100 kve/l naar 1000 kve/l. Ondanks de verhoogde meldwaarde is het echter nog wel verplicht om maatregelen te nemen bij vaststelling van Legionellabacteriën boven de 100 kve/l. De te nemen maatregelen dienen te zijn opgenomen in het beheersplan.